9 foute redenen om duurzaam te zijn

— Dit artikel is verschenen op LinkedIn articles en met toestemming van auteur gereproduceerd —

Mijn ouders zijn niet duurzaam. Ik trouwens ook niet. Het licht blijft lekker lang aan, ik koop kleren bij de Primark en rij in een dieselauto overal naartoe (met corona als excuus om geen OV te pakken), ik eet vaak en veel vlees.. en ik koop biologische producten alleen maar als de reguliere variant uitverkocht is.

In ons team bij Modern Minds hebben we sinds een paar jaar vegan collega’s. Vaak vind ik ze militant overkomen; er gaat geen dag voorbij zonder dat we het over duurzaamheid, milieu en dierenleed hebben. Van mij hoefde dat allemaal niet, ik ga in mijn eentje de wereld niet veranderen en ons lunchbeleid niet veganiseren.

En toch.

Een goede vriend van mij vroeg me mee te denken over een concept. Hij wilde mannen, die net als ik geen reet met duurzaamheid hebben, toch bewegen om bewuster te worden. Of ik mijn eCommerce en marketing expertise wilde inzetten. Uiteraard! Het is niet mijn wereld, maar ik hielp graag en uiteraard vrijblijvend. (Stichting Mancelot is vorig jaar opgezet).

Roman en Lorentz: Stichting Mancelot.app

Ik deed het voor een vriend, maar kon niet om de opportunity cost heen. En al snel vroeg ik mezelf af.. WHAT’S IN IT FOR ME? En mag ik wel zo denken over duurzaamheid? Moet ik duurzaam zijn om mijn geloof in het grotere goed of.. zijn bijkomstige redenen óók goed?

Mag je eigenlijk duurzaam zijn om de verkeerde redenen?

Want waarom zou je aan duurzaamheid doen als je niets met duurzaamheid hebt?

REDEN #1 | JE MAG DUURZAAM 🍃 OP JE LINKEDIN CV ZETTEN

Natuurlijk bestaat mijn doelgroep op LinkedIn vooral uit LinkedIn gebruikers, dus dit zal bekend voorkomen. Wie wil er niet lekker MVO overkomen? Je doet iets groens en post er daarna lekker over! Met een beetje lef zet je een groen blaadje of blauw hartje in je profiel.

blauw hartje Roman Markovski Mancelot

REDEN #2 | JE KOOPT JE SCHULDGEVOEL 😇 AF

Iedereen doet wel wat met duurzaamheid en jij blijft achter? Je geeft ook niet aan goede doelen? Op een gegeven moment wordt de druk te groot en kijken mensen je raar aan als je de wereld niet verbetert. Geen nood! Doe iets groens en het schuldgevoel glijdt van je af.

REDEN #3 | NIEUWE DUURZAME KLANTEN 💼 KOMEN JE KANT OP

Zodra je bekend staat als Mr. of Ms. Green, pak je nieuwe klanten als cadeautjes in. Klantvragen over CO2, bio-industrie en arbeidsomstandigheden pareer je met het grootste gemak als expert. En die grijze concurrent…? Die heeft de boot tegen die tijd gemist.

No alt text provided for this image

REDEN #4 | JE WINT DISCUSSIES VAN VEGANS 💡 MET JE NIEUWE KENNIS

Misschien wel mijn favoriete reden. Als je je inleest in hoe de vleesindustrie werkt en een paar namen van vitamines onthoudt (B12, you’re welcome), argumenteer je als een heet mes door een pakje b̶o̶t̶e̶r̶ .. margarine. “Oh ja en ik steun wakker dier”. They don’t stand a chance.

REDEN #5 | JE BEDRIJF KRIJG EEN MVO 💚 STICKER

Ok toegegeven, we zijn als Modern Minds al 11 jaar paperless. Alleen de meest formele dingen gaan op papier. Maar dat is puur omdat papier kwijtraakt en niet doorzoekbaar is. En toch zijn er (vaak grote) klanten die als eis hebben dat een bedrijf actief aan MVO doet.

REDEN #6 | JE KUNT ER GELD 🤑 MEE VERDIENEN

Show.. me.. the money! Nou dat is er genoeg. Marges op alles wat ‘groen’, ‘bio’ en ‘duurzaam’ is zijn veel gezonder en er is minder concurrentie. Logisch, je wilt de keten eerlijk houden, maar met kleinere aantallen blijft er dan wel meer plakken.

REDEN #7 | DUURZAAMHEID IS HOT 📈 JE SPEELT IN OP DE TRENDS

Bij streven naar perfectie hoort innovatie en inspelen op de juiste trends. Niet alleen qua SEO, maar ook qua up-to-date zijn van wat er in (inmiddels) elke markt speelt. Hieronder een trendlijn van zoekopdrachten naar “duurzaamheid” (en hier hetzelfde voor “vegan“).

Trendlijn "Duurzaamheid" van Google 2004 - 2020

REDEN #8 | JE BREIDT JE NETWERK 🌐 UIT NAAR HET GROENE DOMEIN

Er zijn geen markten waar duurzaamheid niet speelt. Ben je een (web)winkel? Dan krijg je er zeker mee te maken. Bureau? Je klanten gaan erom vragen. Maak van de nood een deugd, je kunt nu relaties aanspreken met ‘duurzaamheid’ als gemeenschappelijke factor!

REDEN #9 | JE LAAT JE OUDERS 👨‍👩‍👦 ZIEN DAT HET OOK ANDERS KAN

Last, but zeker not least; het gaat misschien geen goedkeuring van je ouders opleveren, maar toen mijn moeder zei “jeetje, goed verhaal, had er niet over nagedacht. Ik snap het.”, voelde het toch wel even goed. Mams en paps hebben zelfs onze crowdfundingactie gesteund.

Goed nieuws dus, je hoeft dus helemaal niet in duurzaamheid te geloven.. en tóch van al deze voordelen profiteren! #LIFEHACK. Maar hoe begin je aan deze kruistocht om al deze 9 redenen in je voordeel te gebruiken?

Stap 1 is kennis vergaren, lees je in, luister met één oor naar de gekkies (ok soms moet je even door de onzin baggeren en dingen als 5G-corona negeren). Stel vragen als “wordt mijn kleding door kinderen gemaakt?” of “heeft de koe van mijn biefstuk in een troosteloze schuur geleden?”

Zelf ben ik meer te weten gekomen over de kledingindustrie en heb ik samen met Lorentz Stichting Mancelot opgericht. Je kunt onze lopende Crowdfunding campagne hieronder steunen (schaamteloze plug, maar dat kan gewoon bij stichtingen en duurzaamheid)https://www.linkedin.com/embeds/publishingEmbed.html?articleId=7818146935728988266

Een kleine groep kan de wereld niet snel veranderen, maar inmiddels is de groep niet meer zo klein en wordt er op grote schaal verduurzaamd. Zelfs China is overstag.

Of je het dus doet omdat je opeens het licht gezien hebt of omdat je gewoon voordeel wilt halen uit je duurzame imago; je komt er tegenwoordig niet meer onder uit. Er zijn genoeg redenen, direct en indirect, om het te doen. Het wordt zelfs lastig om niet duurzaam te zijn.

Duurzaamheid is niet meer alleen voor gekkies, maar wordt een teken van bewustzijn en innovatie. Voor je het weet, loop je achter en verlies je je competitieve voordeel.

Ik ben er dus van overtuigd. Welke reden je dan ook voor jezelf gebruikt, beter ga je duurzaam om de foute redenen dan wachten tot je overstag bent door de juiste.

Liever duurzaam om de verkeerde redenen dan te laat zijn om de juiste..

Berichten gemaakt 3

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven