Hoe Lorentz tot Mancelot kwam

Het is 2006, ik ben als exchange student in Amerika en ik vlieg daarvoor 2x op en neer naar Amerika. Ik doe mee een “eat a 1 kg Hamburger”-challenge (uiteraard gefaald) en drink meer bier dan water. We maken een “Spring Break”-trip naar Las Vegas waar ik een cool Vegas-shirt koop voor slechts 3 dollar. Kortom, zoals bij de meeste exchange projecten, je leert er inhoudelijk weinig van, maar het is een geweldige tijd!

10 jaar later, het is 2016, heb ik het Vegas-shirt nog steeds. Ook heb ik een vrouw, dochter en eigen bedrijf. Ik vlieg nog een keer naar Malta voor een vakantie, maar schaam me daar nu ineens voor. Ik ben gestopt met alcohol drinken en eet zo weinig vlees en eet zo gezond, dat ik meer afval dan goed voor me is. Via een diëtist krijg ik aanvullende voeding, van die flesjes die bejaarden ook krijgen… Het is een zware tijd.

Een bizarre shift in mijn leven en op het eerste oog denk je misschien ook dat de conclusie is: “Gezond, milieubewust leven, maakt je leven niet beter en leuker.” Ja, dat is bij mij inderdaad zo geweest, maar de kern is niet dat het niet kan, maar dat het meer moeite kost. Het is altijd makkelijker het alleen voor jezelf leuk te maken, dan te zorgen dat meer mensen het leuk hebben. Op kleine schaal kost het je ook al meer moeite om je verjaardag voor 20 man te organiseren dan om zelf een dagje uit te gaan.

Het is echter wel egoïstisch om alleen naar het plezier van jezelf of je eigen gezin te kijken. En egoïsme is een logische eigenschap, die ik ook sterk in me heb, maar ik heb 2 dingen ontdekt:

Leerpunt 1: Egoïsme voor de een, leidt (vaak) tot schade voor anderen.

Je kunt heel veel dagjes uit gaan, of veel verre reizen maken, maar wat als het gevolg daarvan is, dat jouw kind dat over 20 jaar niet meer kan? Gretha Thunberg is wat over the top soms, maar ze heeft echt wel een punt: we hebben de afgelopen decennia de wereld voor de toekomstige generaties er niet beter op gemaakt.

Daarbij heeft de consumptiedrift in het westen al jaren directe negatieve impact op onderontwikkelde landen. Denk nog even aan dat Vegas-shirt van 3 dollar: Als het 3 dollar met marges kost, hoe weinig heeft de naaister van het shirt dan gehad?

Leerpunt 2: Je kunt egoïsme vervangen door de tegenstelling: altruïsme

Het mooie van anderen helpen zonder eigen belang is, dat dit je uiteindelijk zelf ook een goed gevoel geeft! En dat is niet alleen mijn ervaring, maar dat blijkt uit veel wetenschappelijk onderzoek. Feitelijk is de definitie van altruïsme dus al onjuist, want er is toch ook altijd eigen belang: Een goed gevoel!

Voor mij genoeg reden dus om meer moeite te steken in de combinatie: gelukkig leven EN betere wereld. Maar hoe? Ik was al actief voor een stichting die ziekenhuizen ondersteunde in Afrika, maar ondanks een bezoek aan Afrika, had ik toch niet het gevoel dat dit de plek was waar ik het meest kon bijdragen.

Na het lezen van veel artikelen en kijken van documentaires was mijn missie helder: De kledingbranche verbeteren! Ik kwam erachter dat de kledingbranche niet alleen voor veel barre werkomstandigheden en kinderarbeid zorgt, maar ook nog eens erg vervuilend is. Maar liefst 10% van wereldwijde CO2 uitstoot komt vanuit de kledingindustrie en het waterverbruik is ook enorm (10.000 liter voor 1 spijkerbroek!!). En dan hebben we het nog niet eens over de directe omgeving van de fabrieken die vaak ook door giflozingen ernstig vervuild wordt. 

Stap één was mijn eigen kledingkast. En daar kwam die “moeite” weer om de hoek kijken, want hoe vind je duurzame kleding? Alleen op basis van Google kom je bij veel normale merken of winkels terecht die enkel aan “greenwashing” doen (het groener voordoen dan ze zijn, door kleine verbeteringen enorm uit te lichten). Twee jaar lang kwam ik vooral via duurzame apps en blogs (vooral door vrouwen) bij diverse merken die het wel echt goed deden. Langzaam werd mijn kledingkast verantwoord. Maar dit maakte ook het probleem duidelijk: Hoeveel mensen (en vooral mannen) willen nu zoveel moeite voor kleding doen?

Het moet simpeler en dus ging ik nadenken en nog meer Googlen. Kan ik geen duurzame verzamelsite maken? Zijn er niet al platformen die dat doen? Rank-a-brand (bestaat nu helaas niet meer) had ik al gevonden, maar die toonden merken, en ook nog een beperkte groep. Plotseling vond ik Project CeCe: Een overzicht van duurzame kledingsites samengebracht op 1 platform. Geweldig! Dit bespaart tijd en moeite!

Maar toch was het niet exact wat ik in gedachte had… Allereerst is de focus op vrouwen, maar daarbij, om mannen over de streep te trekken moet het nog makkelijker en leuker. Ik hield een enquête en inderdaad, mannen klikken niet lang door sites heen: ze willen een wit shirt, scannen er snel 10 en kopen er 2. 
En dat proces moet zo snel, leuk en soepel mogelijk gaan.

Ik verzamelde een team gelijkgestemden om me heen en Mancelot was geboren!

Berichten gemaakt 5

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven